Biografier och självbiografier. Böcker som berättar om en människas liv, verk och öde – utifrån eller inifrån.

Att läsa om verkliga människor har alltid fascinerat mig, jag kan bli nästan lite besatt av det… här är några bra exempel som har fängslat mig.

 • Flickan med sju namn av nordkoreanska Hyenseo Lee är berättelsen om hennes liv i Nordkorea, avhoppet därifrån och hur livet sedan blev först i Kina och sedan i Sydkorea. Läs blogginlägg här
 • En ung naturälskares dagbok av Dara McAnulty. Om att vara 15 år och älska naturen, leva för och i naturen – och samtidigt engagera sig som miljöaktivist. Läs blogginlägg här.
 • Mitt liv som dront en självbiografisk inventering av Helena von Zweigbergk. Vid fyllda sextio gör Helena von Zweigbergk en självbiografisk inventering – en existentiell avstämning. Läs hela blogginlägget här.
 • Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutsson. Elin Wägner – en av våra riktigt stora föregångare som feminist, fredsivrare och klimatkämpe. Läs blogginlägget här.
 • De osannolika systrarna Soong av Jung Chang har underrubriken ”Kvinnorna i centrum av Kinas moderna historia”. Titeln är ingen osann beskrivning av systrarna Soong och inte heller är epitetet ”osannolika” det minsta överdrivet. Var och en på sitt sätt och tillsammans, hade de tre systrarna inflytande på den politiska utvecklingen i Kina under 1900-talet. Läs mer i blogginlägg här.
 • Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm. Selma Lagerlöf är en av våra allra största författare. Hon var framgångsrik litterärt och som kulturpersonlighet – nobelpristagare såväl som ledamot av svenska akademin. Samtidigt lyckade hon också vara folklig i ordets sanna bemärkelse och oerhört älskad av en stor och bred publik, i och utanför Sverige. Läs mer i mitt blogginlägg här.
 • Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer. Ester Blenda har kallats den första Walraffande journalisten, som modig och egensinnig gav sig ut och rapporterade om det som ingen annan vågade. Hon skrev allt från hyllade flickböcker men också provocerande ärliga reportage om t.ex. pigors situation i det svenska bondesamhället. Hon levde med samer som lärarinna och reste på expeditioner bl.a. i Ryssland. Hon rörde sig bland den tidens kulturelit och stred för kvinnors rösträtt. Men hennes liv innehöll också kärleksproblem, smärta, psykisk ohälsa och missbruk.
 • Min kamp av Karl Ove Knausgård. Mäktig och häftig självbiografi. Övrig presentation är förmodligen överflödig. Jag har än så länge bara lästa del 1 – och blev helt knockad. Resterande delar sparar jag… och ser fram emot.
 • Riot Days: om Pussy Riot och tiden i fängelse, av Maria Aljochina. Pussy Riot är ett band bestående av kvinnliga musiker som protesterat mot bristen på jämställdhet och yttrandefrihet i Putins Ryssland. Maria ”Masja” Aljochina är en av bandmedlemmarna. Genom att genomföra uppseendeväckande aktioner och spelningar lyckades de få uppmärksamhet från hela världen. För det fick de betala dyrt. De blev dömda till fängelse för huliganism 2012. Mycket läsvärd!
 • En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité beskriver hans egen familjs historia från slaveriets USA till Skåne och allt han tvingas brottas med i sitt eget liv av exkludering och rasism.
 • De oroliga av Linn Ullman, om hennes uppväxt och familj. Starkt och utlämnande om att vara barn till två kulturgiganter till föräldrar.
 • I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist. Omskakande om sorg och förlust. Tom blir pappa men precis efter förlossningen dör hans fru, så han blir ensamstående förälder direkt.
 • Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion, är en självupplevd berättelse om året efter att hon oväntat förlorat sin man. Allt ställs på ända – men livet går ändå vidare och stor sorg föregås av lycka…
 • Stalin – den röde tsaren och hans hov av Simon Sebag Montefiore är en riktig tegelsten som ger vittnesmål om tyranniets barbari och vansinne… Den bygger på flera års research och återger skräckväldet inifrån – men det ska medges att den är väldigt lång, man får vara lite besatt för att orka.
 • Siri av Lena Einhorn är en roman om Siri von Essen som blev August Strindbergs första fru, om hennes liv, så stark modig och lysande som hon var i sin tid. Den fick fick mig dessutom att att vilja veta mer om August.
 • Winston Churchill del 1 och del 2 av Bengt Liljegren berättar historien om Churchill, en av 1900-talets stora, av många sedd som hjälten som försvarade det fria demokratiska Europa. Hans liv gick dock allt annat än på räls… varken före eller efter V-tecknet och segern i andra världskriget.
 • Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna av Anna Nordlund och Bengt Wanselius är en bildbiografi – där bilderna är stor behållning (stort format).
 • Strindbergs Världar av Björn Meidal och Bengt Wanselius är ett praktverk om Strindberg och hans värld, rikt illustrerad vilket gör den mer lättillgänglig (stort format).
 • August Strindberg av Olof Lagercrantz från 1979