Fri – en uppväxt vid historiens slut

Fri – en uppväxt vid historiens slut av Lea Ypi. Vad är frihet och hur behåller man sin värdighet trots förtryck, antingen det handlar om proletariatets stalinistiska diktatur eller det ekonomiska förtrycket under de liberala marknadskrafterna? Lea Ypi berättar om sin uppväxt i Albanien före, under och efter kommunismens fall.

Det finns en tydlig uppdelning i före och efter i den här boken. Barnet Lea växer upp i övertygelsen att hon lever i det bästa och mest fria landet i världen. Hennes familj verkar också lojala med den rådande politiska ordningen så hon har ingen anledning att tro något annat. Barndomen som i huvudsak utspelar sig före diktaturens fall beskrivs med värme och humor och är bitvis väldigt rolig läsning.

När den stora omvälvningen kommer visar det sig att hennes familjs historia inte är vad hon trott den vara – och samhällsförändringarna blir smärtsamma. Den andra delen av boken som beskriver tiden efter det kommunistiska styrets undergång innehåller ingen humor alls men desto mer smärta och insikten om att den hägrande liberala friheten hade en annan sida som också drabbade människorna hårt, fast på andra sätt.

Som västerlänning är det lätt att tro att kommunismens fall var något alltigenom gott som befriade de östeuropeiska folken från förtryck. Men sanningen är ju att andra problem följde i förändringarnas spår. Att kasta av sig det kommunistiska oket innebar inte alls med automatik att man välkomnades in i den västerländska liberala världen. Tvärtom lämnades de i sticket med de bittra följderna av systemkollapsen och här kan man hitta förklaringar till de motsättningar som syns i Europa än idag. Kanske till och med delförklaringar till kriget i Ukraina.

Lea Ypis bok är viktig, klarsynt och stundtals rolig (före-delen av boken) läsning. Anbefalles å det varmaste till alla som är det minsta intresserade av vår samtid.

Lea Ypi 2022. Översättning av Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *