Den besvärliga Elin Wägner

Elin Wägner – en av våra riktigt stora föregångare som feminist, fredsivrare och klimatkämpe. Vad kan passa bättre än att läsa en biografi om henne 2021 – när kvinnlig rösträtt i Sverige fyller hundra år?

Jag kan inte annat än känna ödmjukhet och respekt för henne och de andra kvinnor som beredde väg för kommande generationer. Samtidigt imponeras jag hennes klarsyn inför samhällsutvecklingen. Mot slutet av sitt liv var hon förtvivlad över och ganska desillusionerad inför utvecklingen i världen. Det är inte utan att det finns tydliga paralleller till vår tid, där det fortfarande råder krig på flera håll, vi står inför en klimatkatastrof och just nu genomlever en global pandemi. Hennes budskap känns högaktuellt!

Ulrika Knutsson har skrivit en biografi över en viktig och inflytelserik journalist och författare. Men att ta sig igenom denna bok innebär också att man får sig en stort stycke bildning till livs. Det bjuds självklart på kvinnohistoria – främst i form av kampen för rösträtt och de första kvinnliga politiska pionjärerna. Men man får också svenskt nittonhundratal, de två stora krigen och en stor portion politik och kulturhistoria.

Allt detta har jag fått via ljudbok, med författaren själv som uppläsare, under fjorton timmar på mina löprundor och promenader. Inte en enda sekund var det tråkigt – tvärtom glömde jag till och med stundvis att jag sprang. Härnäst är jag sugen på att läsa någon av Elin Wägners romaner… det jag läst av henne ligger många år bakåt i tiden. Dags att utforska på nytt!

Ulrika Knutsson 2020, Bokförlaget Historiska Media

Kuriosa: Greta Thunberg tilldelades 2020 Elin Wägner-sällskapets Väckarklocka med motiveringen: ”För hela världen har Greta Thunberg med kunskap, mod och beslutsamhet varit en väckarklocka.

Sällskapet beskriver Elin Wägner som: Journalist ⋅ Författare ⋅ Feminist ⋅ Radikalpacifist ⋅ Miljöväckarklocka ⋅ Civilisationskritiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *