Andra världskriget dyker ofta upp i litteraturen. Berättelser med koppling till kriget och allt som hände under den period det pågick, fängslar oss fortfarande. År 2020 är det 75 år sedan kriget tog slut och det har gjort att strålkastarna åter vänts mot denna svarta del av vår historia. Inte minst filmer och TV-serier har dykt upp med berättelser och vittnesmål om vad som hände. Det är bra – vi får inte glömma.
För mej har det alltid varit ett stort intresse. Förmodligen präglades jag till det hemifrån. Mina föräldrar var unga under kriget men märkbart påverkade av det – det fanns där i bakgrunden. För min pappa folkskoleläraren och senare rektorn, var historia specialintresset och i synnerhet andra världskriget – hans egen samtidshistoria. Det är klart att det påverkade mej också.
Tipslistan innehåller mest fiction – ibland baserad på fakta, men inte alltid.
- Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. En berättelse om två barn och om att överleva. Det är en vacker, poetisk och fantasifull berättelse mitt i allt det hemska. En bladvändare som är svår att släppa – för mitt i allt det hemska går ett stråk av hopp…
- Vera av Anne Swärd, en fruktansvärd och episk berättelse om flickan som flyr från kriget med mörka hemligheter – och landar in i en överklassfamilj i Sverige 1945.
- De fattiga i Lódz av Steve Sem- Sandberg är en dokumentärroman som beskriver gettot i Lódz i Polen och baseras på verkliga, helt fasansfulla, händelser. Det ligger mycket research bakom och fakta fanns att tillgå i form av den 3000 sidor långa Gettokrönika som sammanställdes av anställda i gettots arkiv. Det är en tung och allvarlig – hemsk – berättelse. Men det är också en viktig berättelse – vi får som sagt inte glömma och då kan vi inte blunda för det som andra människor tvingats, och fortfarande tvingas, att utstå…
- Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Om mörka hemligheter från krigets fasor. Om att komma till Sverige som flykting i femtiotalets folkhem. Smärtsamt och avslöjande… och mästerligt berättat.
- Näktergalen av Kristin Hannah, berättar om Frankrike under den tyska ockupationen och om systerskap och motståndsrörelse. Spännande och skrämmande. På utsidan av mitt pocketexemplar står det: ”I kärlek upptäcker vi vilka vi vill vara. I krig förstår vi vilka vi är.”
- Mannen utan öde av Inre Kertész är en av de starkaste skildringarna av utrotningslägren, berättad av en överlevare som fick Nobelpriset 2002. Berättelsen är oerhört saklig och fri från sentimentalitet, nästan objektiv… utan att värdera. Kanske är det en nödvändighet för att alls kunna beskriva det fasansfulla?
- Vit Krysantemum av Mary Lynn Bracht handlar om Korea under den japanska ockupationen. Två systrar där den ena gömmer sin lillasyster och sedan förs bort av japanska soldater. På äldre dar försöker lillasystern ta reda på vas som hände hennes syster. Det här handlar om en del av kriget som vi i Europa vet väldigt lite om. Det handlar också om hur kvinnor togs till fånga, utsattes för övergrepp och utnyttjades systematiskt – vilket för övrigt har skett och fortsätter att ske i alla krig oavsett var på jorden de äger rum.
- Den tyska flickan av Armando Lucas Correa. Judiska flyktingar försöker ta sig med båt till USA men hamnar på Kuba. Romanen sägs vara baserad på verkliga händelser. Den utspelar sig i flera tidsperspektiv, löper genom flera generationer och och knyter ihop då med nu.
- Boktjuven av Markus Zusak. En uppväxtskildring i Nazityskland – men också en fantasifull berättelse om vänskap, mod och kärleken till böcker. Stor värme, humor och ett helt eget sätt att berätta kännetecknar den här boken. Döden är berättare – bara en sån sak.
- Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay är en både spännande och gripande berättelse om Frankrike under kriget. En liten judisk flicka i Paris gömmer sin yngre bror i garderoben för att skydda honom och stoppar nyckeln i fickan…sedan börjar deportationerna av judiska familjer….
- Hemligheten av Philippe Grimbert är den sanna historien om hans egen uppväxt efter kriget som liten pojke i Frankrike i en familj med en stor, förfärlig hemlighet.
- Ninas resa – En överlevnadsberättelse av Lena Einhorn är berättelsen om Lenas mor och hur hon överlevde Warszawas getto och flykten därifrån.
- Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Göran Rosenberg berättar om sin pappas resa från dödslägret till en stad och ett liv i Sverige. Lågmält, respektfullt, ömsint och mycket nyanserat beskriver Göran Rosenberg såväl skräcken i lägren som svårigheterna att gå vidare, att finna sig tillrätta i den s.k friheten i det nya landet. Svårigheterna som tillslut blir övermäktiga…