Hela livet har jag älskat att läsa och äga böcker. Som ung ville jag ha en välfylld bokhylla och drömde länge om ett eget bibliotek. Jag är så nördig så jag älskar lukten i gamla böcker... Att stå framför bokhyllorna och bli påmind om alla bra böcker och fantastiska författare har varit ett rent nöje. Tidigare gjorde jag ofta det, och särskilt när någon bad om ett boktips. Då var det dit jag gick, till bokhyllan... där kunde jag hitta böcker eller få associationer till böcker och författare att föreslå.

Ebokhyllan är mitt sätt att ersätta den vanliga bokhyllan. E-böcker går inte att ställa i en hylla, så jag behöver ett annat ställe att gå till. Ett ställe som ger samma inspiration som min bollhylla gjorde... eller som vilken bokhylla som helst gör.

Jag läser mycket, men kommer inte alltid ihåg vad det handlat om som jag läst eller vad jag tyckt om det - än mindre varför. Det händer ofta att jag får frågor om boktips eftersom mina vänner vet att jag är en stor läskonsument. Det är inte alltid jag har bra svar, eftersom minnet ibland sviker.

Sedan en tid tillbaka läser jag nästan uteslutande e-böcker. Annars är jag nog en bokläsare som stämmer väl in på stereotypen - vit kvinna, medelklass, högutbildad och född på 60-talet. För ett par år sedan flyttade vi, som andra "emtynesters" till ett mindre boende, och då gjorde jag mig av med kanske nittio procent av mina böcker.

Att växla mellan sanning och saga passar mig. Jag gillar biografier och reportageböcker. Verkliga händelser och människor fascinerar mig. I andra änden på skalan uppskattar jag också sagor och skrönor. Det viktigaste för mig är att det finns en trovärdighet i texten - en ärlighet. Det får inte kännas förutsägbart och tillrättalagt - då tröttnar jag direkt.

Min drivkraft för Ebokhyllan är lust och läsglädje och jag är på inget sätt proffs på litteratur. Det jag skriver är helt ovetenskapligt och mest för min egen skull, för att minnas vad jag läst, och mina reflektioner om boken och författaren.

Om någon annan har glädje av mina helt ovetenskapliga tankar så är det bara kul. Trevlig läsning!

Maria Björner Brauer