De osannolika systrarna Soong

Jung Changs biografi har underrubriken ”Kvinnorna i centrum av Kinas moderna historia”. Det är ingen osann beskrivning av systrarna Soong och inte heller är epitetet ”osannolika” det minsta överdrivet. Var och en på sitt sätt och tillsammans, hade de tre systrarna inflytande på den politiska utvecklingen i Kina under 1900-talet. Det helt osannolika är att de gjorde det genom att gifta sig med män som alla spelade en avgörande roll för förändringen av Kina från ålderdomligt kejsardöme, via den nationalistiska Republiken Kina (sedermera Taiwan) till Folkrepubliken Kina. Systrarna valde till sist olika sidor i kampen mellan nationalisterna och kommunisterna. En syster var gift med nationalistledaren Chiang Kai-shek (Taiwans president) och en var vice ordförande (vice president) för den kommunistiska Folkrepubliken Kina (näst efter Mao). De tre systrarna är än idag välkända i Asien – ökända för en del, respekterade av andra.

Omslag av Alette Bertelsen

Boken handlar självklart om historia, om krig och revolution. Det är maktkamp och förräderi. Ideologiska motsättningar men också personliga. Den handlar lika mycket om det djupt mänskliga. Om relationer, kärlek, tro, lojalitet och svek bland de närmaste. Det är dessutom en oväntad historia om tre välutbildade, ambitiösa och orädda kvinnor som tog för sig och på olika sätt aktivt påverkade historiens gång.

Författaren Jung Chang är själv född i Kina men bor i Storbritannien sedan många år. Hennes första bok ”Vilda svanar” om tre generationer kinesiska kvinnor, baserad på hennes egen familjs historia kom 2005. Den gillade jag verkligen när jag läste den. Därefter har hon bl.a. skrivit en biografi om Mao (”Mao: den sanna historien”) som jag kommer att läsa så snart jag får tag i den! Jung Changs böcker är förbjudna i Kina.

Jung Chang 2020, Översättare: Anna Gustafsson Chen, Norstedts förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *