En ung naturälskares dagbok

Dara är 15 år och älskar naturen. Genom naturen tolkar han livet och bearbetar sina egna upplevelser och känslor. Det här är hans dagbok där han berättar om naturen som en vän, en familj där han kan vara fri.

Han skriver med en intensiv närvaro och hans iakttagelser av djur och växter blir som poetiska beskrivningar av livet och allt som är viktigt. Det är vackert och känsligt. Samtidigt finns där ett ursinne, ibland uttalat men oftare som en underström.

Det är engagemanget och ilskan över människors likgiltighet inför klimatkrisen och vad som händer med miljön. Men det handlar också om människors inställning till den som avviker. Som autist har han blivit svårt mobbad i skolan – då blev naturen hans tillflykt. Så småningom förändras det, han byter skola och hittar likasinnade. Hans kunskap och engagemang gör honom till miljöaktivist och han får en plattform att nå ut. Viktig läsning ur flera perspektiv alltså.

Dara McAnulty, 2020. Översättning: Lena Karlin. Alfabeta Bokförlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *