En kvinnas frigörelse

En kvinnas frigörelse av Edouard Louis. Det här är en rak höger – fast från vänster. Klassresan är oåterkallelig, en resa med enkel biljett till ett annat universum. Klassresenärens syn på sig själv förändras för alltid, liksom synen på människorna som lämnas kvar, och deras världsbild. Men förändringen går åt båda hållen. Synen på klassresenären ändras också hos dem han lämnar kvar i den värld han en gång tillhörde.

Ur sin egen uppväxt hämtar Edouard Louis den här berättelsen om sin mammas liv och beskriver med sylvass skärpa klassförtryckets olika uttryck; maktlöshet, fattigdom, missbruk, våld, maskulinitetens upphöjdhet (med dess tvilling homofobin) och kvinnors status längst ner på stegen. Som en röd tråd löper förödmjukelsen som kulminerar hos både mamman och sonen när hon desperat försöker få jobba som städerska hos sin son författaren, den framgångsrike klassresenären.

Det här är också historien om hennes frigörelse, hennes resa vidare i livet. Den berättas utan förminskande feelgoodambitioner vilket gör den trovärdig och berörande på riktigt.

Edouard Louis 2021. Översättning av Marianne Tufvesson. Wahlström och Widstrand förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *