Ett reportage beskrivs ofta som en längre journalistisk berättelse. Historien har visat att reportage kan vara oerhört viktiga för att avslöja, ifrågasätta och påverka olika företeelser i samhället. Välkända exempel i vår tid är Klubben av Matilda Gustavsson och reportagen om Tomas Quick med flera av Hannes Råstam.

Jag gillar att läsa reportageböcker och växlar gärna mellan fiktion i romaner och beskrivningar ur verkligheten i form av reportageböcker eller biografier. Min hylla för reportageböcker innehåller några favoriter – de är inte rangordnade…

  • Männen i Kreml – Inifrån Putins hov av Michail Zygar. Här avslöjas vad som pågår i den innersta kretsen i Kreml. Blogginlägg här

  • Sammetsdiktaturen – motstånd och medlöpare i Dagens Ryssland av Anna-Lena Laurén. Beskrivningar av tankemönster, värderingar, sätt att se på sig själv och på världen i den ryska kontexten, ger en väldigt bra och tankeväckande bakgrund till den fruktansvärda händelseutveckling vi ser precis nu 2022. Blogginlägg här

  • Det fallna Imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin av Martin Kragh beskriver Rysslands utveckling genom arvet från tsartiden via Sovjetunionens fall fram till våra dagar. Blogginlägg här
  • Tunnel 29 av Helena Merriman är den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren. Blogginlägg här

  • Familjen av Johanna Bäckström Lerneby. 2020 års måste-läsning.  Här kan man läsa vad jag tyckte om den:
  • Klubben av Matilda Gustavsson. Boken som började som en artikel i DN 2017 och som vände upp och ner på Svenska Akademin. Här ges begreppet könsmaktsordning innebörd av kött och blod. För den som inte ser dess påverkan i det svenska samhället i vår samtid borde detta vara obligatorisk läsning!
  • Vi är Orlando – en amerikansk tragedi, av Johan Hilton. Om en masskjutning på en gayklubb i Orlando, Florida 2016. Här finns mer att läsa om detta annorlunda inifrånreportage.
  • Säg inget – en sann historia om mord och terror på Nordirland En skrämmande men viktig berättelse om våldets Nordirland: den belyser hur människor radikaliseras och är beredda att gå hur lång som helst för den sak de gemensamt tror på- Lojalitet blir helig och tystnadskulturen härskar – till varje pris. Här har jag skrivit lite mer om den.
  • Pol Pots leende: om en svensk resa genom röda khmerernas Kambodja av Peter Fröberg Idling. En helt fantastisk reportagebok som innehåller flera perspektiv. När jag läste den förstod jag mer om hur ett skräckvälde, en diktatur är uppbyggd och fungerar. Oerhört intressant, spännande och bitvis poetiskt. Rekommenderas!
  • Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick av Dan Josefsson. Sällan har väl talesättet ”verkligheten överträffar dikten” varit mer passande än i den här osannolika historien om hur en person fälls för ett antal mord han inte har begått, baserat på ovanligt kreativt polisarbete i ohelig allians med sektliknande övertygelse inom svensk psykiatri. Jag skrattade högt när jag läste denna bisarra berättelse trots att den i grunden är väldigt sorglig.
  • En av oss – en berättelse om Norge av Åsne Seierstad. Vem var massmördaren på Utöya? Vad låg bakom hans val som gjorde att han blev Norges mest hatade person? Grundligt och metodiskt gås hans bakgrund och uppväxt igenom. Skrämmande och viktig läsning.
  • Svälten: hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro. För fyra-fem generationer sedan drabbades Sverige av svår hungersnöd, inte minst i Norrland. Skördar slog fel och felaktiga politiska beslut förvärrade situationen. En angelägen bok om viktiga skeenden i vår historia som vi redan glömt…
  • 438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye. Om fångenskap rätts(o)säkerhet, propaganda och politik på hög nivå.
  • De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. En reportagebok om flickor i Afghanistan som kläs ut till pojkar i familjer som saknar söner. Utklädda till pojkar kan flickorna göra allt som pojkar kan – tills de kommer i puberteten.
  • KULTVARNING! Vad som helst av Ryszard Kapuscinski. Reportageböckernas legendariske mästare. Ett bra urval av hans otroligt intressanta produktion : Imperiet, Ebenholts, Kejsaren (om Haile Selassie) Shahernas shah (om den siste shahen av Iran).