Som har inget redan hänt

Hatten av för Niklas Rådström, språkets och allvarets mästare. Med omsorg och ödmjukhet formulerar han sin berättelse om död och liv. Det är drabbande, stundtals svårt att ta in – och jag blir väldigt berörd.

Omslagsformgivare: Nina Ulmaja Thema

Bokens inleds med meningen ”Till sist kommer man till den punkt där livet ska sammanfattas. Ställd inför beskedet om en alvarlig cancerdiagnos reflekterar han över sitt liv och de vägar som fört honom till denna punkt. Minnen och händelser ur hans barndom varvas med beskrivningar av den cancerbehandling han genomgår. Läsaren får följa med in i sjukdomens rike av smärta och trötthet, ta del av behandlingar, medicinering och kroppens reaktioner. Beskrivningarna är sakliga och osentimentala och följs upp med reflektioner kring sjukdom, liv och död – via utblickar i litteratur och historna.

Dessemellan får vi följa honom tillbaka till barndomens stigar, bakgårdar och matinésalonger. Det är en fin och ömsint uppväxtskildring. På något märkligt sätt lyckas han balansera en näst intill fotografisk skärpa med ett lite magiskt skimmer i bildspråket. Helhetsupplevelsen i boken blir lika vacker och hoppfull som smärtsam.

Niklas Rådström 2020, Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *