Tunnel 29

Tunnel 29 av Helena Merriman är den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren. Det här är en alldeles fantastisk berättelse och det bästa av allt är att den är sann. Få saker slår verkligheten och det som händer verkliga människor.

Det handlar om några studenter som gräver en tunnel från väst till öst för att deras vänner på andra sidan muren ska kunna fly. Det amerikanska TV-bolaget NBC är med och finansierar och spelar också in en dokumentär. Tunnelgrävarna möts av motgångar och omges av angivare… spänningen är olidlig och modet hos de här människorna imponerar. Berättelsen ger också insikt om historien, det kalla kriget där stormens öga var just i Berlin. Vad ledde fram till muren? Vad får människor att ta sådana risker, och lämna allt för friheten? Hur reagerade omvärlden? Och självklart insyn i den östtyska diktaturen, den ökända säkerhetspolisen Stasi och alla dess informatörer både i öst och väst. Kanske är det viktigare än någonsin att lära av den här historien, nu när demokratiska fri – och rättigheter blir alltmer sällsynta. En allt större del av jordens befolkning lever under auktoritärt styre och nya murar byggs.

Helena merriman 2021. Översättning av Åsa Brolin. Bokförlaget Forum.

Jag blev nästan lite besatt av den här historien och var tvungen att leda reda på den där NBC-dokumentären – för att få se de verkliga människorna komma fram genom tunneln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *