Männen i Kreml

Männen i Kreml – Inifrån Putins hov av Michail Zygar. Jag ville förstå mer om Ryssland och om Putin och då hittade jag den här boken som rekommenderats av Svetlana Aleksijevitj, den ukrainsk-belarusiska nobelpristagaren i litteratur.

Journalisten Michail Zygar har gjort lång och närgången research och avslöjar vad som pågår i den innersta kretsen i Kreml. Redogörelsen börjar när hoppets och förändringens vindar blåser in i Ryssland efter Sovjetunionens fall – då när det var självklart att det kalla kriget definitivt var över och Ryssland skulle ansluta sig till Nato. Och sedan får man följa med på den destruktiva resan mot dagens situation. En kvalfylld resa full av lidande för det ryska folket. När jag läser förstår jag mer av kontexten och det gör händelseutvecklingen våren 2022 mer begriplig. Den blir inte mer acceptabel, men jag förstår mer om vilka drivkrafter som ligger bakom och varifrån de kommer. Oerhört skrämmande och viktig läsning.

Det handlar om maktkamp och korruption och en längtan efter erkännande och upphöjelse i världens ögon. Dessutom en nostalgisk längtan efter att årerta den förlorade ( storryska) maktpositionen. Kulturellt utgår man från sig själv, gör sitt eget beteende till norm och tror därför att alla andra är och gör precis som man själv. Man studerar TV-serien House of Cards och tar den för sanning. Eftersom det är precis så man själv agerar, blir den ett bevis för hur korrumperade och svekfulla västerländska toppolitiker är, med slutsatsen; ”Vad var det vi sa, i väst är de inte bättre än vi – trots allt sitt tjat om mänskliga rättigheter”.

Michail Zygar 2015. Översättning av Nils Håkansson. Ordfront förlag 2018.

För den som är intresserad finns mer insikt att få i SVT-dokumentären; Dokument utifrån ”Att skapa en Putin” från 2016 som finns på SVT Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *