Det fallna Imperiet – Ryssland och väst under Vladimir Putin

Det fallna imperiet av Martin Kragh. Rysslandsforskaren Martin Kragh har varit flitigt förekommande i tv- och radiosändningar sedan ett år tillbaka. Inte så konstigt. De flesta av oss blev helt tagna på sängen när Ryssland invaderade Ukraina, ett självständigt grannland och vi behövde hjälp att förstå. Det blev krig i Europa, overkligt för oss som bara upplevt efterkrigstiden och som sedan murens fall trott risken för krig i vår närhet är minimal. Martin Kragh kan förklara vad som ledde fram till det dramatiska anfallet 24 februari 2022

I den här boken beskrivs Rysslands utveckling genom arvet från tsartiden via Sovjetunionens fall fram till våra dagar. Kulturella skillnader mellan västs liberala demokratier och det slaviska arvets starka auktoritära stat förklaras, liksom Rysslands (och Putins) geopolitiska maktambitioner. Det är en tankevärld och en verklighetsbeskrivning som är lika svår att förstå som den är viktig att se.

Putin har skapat sig möjlighet att sitta kvar vid makten i princip sin livstid ut. Martin Kragh beskriver ”det auktoritära styrets paradox” det vill säga, det paradoxala i att en fruktad auktoritär ledare som frivilligt lämnar sin post inte kan vara säker på att överleva. Putin verkar alltså vara här för att stanna. Desto viktigare att förstå bakgrunden till hans och Ryssland agerande – den här boken är ett bra verktyg för det.

Martin Kragh 2022. Fri Tanke Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *