Sammetsdiktaturen

Sammetsdiktaturen – motstånd och medlöpare i Dagens Ryssland. Anna-Lena Laurén är Rysslandskorrespondent för DN och Hufvudstadsbladet. Hon bor i Ryssland och är väl hemmastadd i rysk kultur och samhälle. Jag vill verkligen varmt rekommendera den här boken. Just nu – i mars 2022.

Hennes beskrivningar av tankemönster, värderingar, sätt att se på sig själv och på världen i den ryska kontexten, ger en väldigt bra och tankeväckande bakgrund till den fruktansvärda händelseutveckling vi ser precis nu. På avstånd är det lätt att förenkla, bli drastisk, se saker i svart-vitt. När man kommer närmre och ser saker lite mer från insidan blir det lättare att begripa vad som pågår – även om man inte kan acceptera.

Jag tog del av den här boken som ljudbok och jag är övertygad om att det här är ett sådant fall där uppläsningen verkligen tillför en extra dimension. Uppläsningen är på finlandssvenska, vilket ger en ytterligare upplevelse av att komma närmre. Finland är närmre Ryssland – geografiskt och kanske i viss mån även kulturellt och historiskt.

Anna-Lena Lauren 2021. Förlaget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *