Vi är Orlando

Underrubriken en amerikansk tragedi visar direkt vad det handlar om. Den svenske journalisten Johan Hilton har skrivit en annorlunda bok om masskjutningen på en gayklubb i Orlando 2016. Jag citerar Wikipedia: Attentatet är den näst allvarligaste skottlossningen utförd av en enskild person i USA:s historia, det allvarligaste angreppet mot HBTQ-personer i USA:s historia och det värsta terrordådet i USA sedan 11 septemberattackerna” (2001). Mer än 100 människor skadades i Orlando och 49 av dem dog.

Det här är inget vanligt reportage, det är en bok som tar läsaren med in i händelsens centrum. Hela boken bygger på intervjuer men mänskor som var där eller är berörda på olika sätt och det är deras röster vi hör.

Minut för minut, timme för timme får vi följa vad som händer och berättarrösten varierar mellan de som var där – och överlevde. Känslor, tankar och skeenden förmedlas systematiskt – en röst i taget. Upplevelsen av att bli skjuten, sitta fastklämd, skräcken, paniken, smärtan… minut för minut följer vi med. Också de anhörigas rädsla och upplevelser delas frikostigt.

Det som kanske drabbar mig hårdast är konsekvenserna… efteråt. Hur livet blir för de som överlever. Hur allt förändras och hur deras liv påverkas. Att ett sådant här fruktansvärt brott tar livet ifrån många fler än de som dör av de fysiska skador de åsamkas… även många av de som överlever förlorar sina liv som de haft innan.

Johan Hilton 2020, Natur & Kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *