Ett land av snö och aska

Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen är en svart och stark berättelse som utspelar sig i vårt grannland Finland under andra världskriget. Finlands sak är vår, var en gång Sveriges paroll. Men jag tror att många av oss vet väldigt lite om vad som hände i Finland under kriget. I alla fall gör jag det.

Temat i den här boken är ett nordiskt trauma som tystats ner och glömts bort. Det handlar om samerna och hur de inte bara fördrivits från sina marker och utsatts för rashygienska övergrepp utan också slutligen skulle utrotas i nazisternas läger. Hur många känner ens till att det fanns nazistiska läger med sådana ohyggliga syften i Norden?

Berättelsen har två tidslager och det skiljet bara några få år mellan lagren så de är lite svåra att hålla isär. I det ena lagret berättar en soldat i dagboksform om sina upplevelser av att jobba som tolk i ett läger. I det andra lagret som utspelar sig senare, söker en kvinnlig journalist efter sanningen om vad som hände hennes försvunne man.

Det är som sagt svart och starkt – och inte minst viktigt. Vi behöver orka se och minnas, även det hemska. För att inte låta oss invaggas i den förrädiska övertygelsen att det aldrig skulle kunna hända igen….

Petra Rautiainen 2022. Översättning av Marjut Hökfelt. Norstedts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *