Allt förgäves

Allt förgäves av Walter Kempowski. En märkvärdig berättelse. I början står det stilla och sedan ska det visa sig att allt verkligen är förgäves. Läsningen av första delen är som att titta på konst, som att betrakta ett stilleben. Eller snarare som att kliva in i tavlan och vara där i dess mörka miljö, i tidsandan och atmosfären. Den mörka miljön är Ostpreussen (fram till 1945 en tysk provins vid östra Östersjön, idag uppdelat i Polen, Ryssland och Litauen).

Det är januari 1945 och Tyskland håller på att förlora kriget. Röda armén rycker fram österifrån. På godset Georgenhof ser man flyktingströmmarna öka och hör mullret från den annalkande fronten medan man funderar på om man borde ge sig av som alla andra, eller inte? Ska man ha fotot av führern kvar på väggen eller borde man ta ner det?  Under tiden dammas hyllorna och i köket hushållas det med kålrötter och potatis.  Den tolvårige sonen undervisas varje dag, när han inte spanar i kikaren eller tittar i sitt mikroskop… som om allt är som det ska och kommer att fortsätta så.

I den senare delen av boken vänds allt upp och ner. När det äntligen är dags att resa är det för sent. Precis som Tyskland faller i bitar så faller också familjen sönder och alla går under – utom den 12-årige sonen. Överlever han för att någon ska kunna berätta?

Berättandet i den här romanen är speciellt. Det är en osentimental beskrivning, ibland på ytan och ibland förmedlar berättarrösten sanningar och insikter som romanfigurerna inte känner till. Emellanåt är det mest ett yrvaket frågande. Jag har nog aldrig sett så många frågetecken i en romantext förut. Kanske det är frågorna som är viktiga, ett uttryck för att det faktiskt inte går att förstå det obegripliga?

Berättelser om andra världskriget slutar aldrig att fascinera mig och temat i den här boken är ovälkommet aktuellt i dessa dagar med invasionskrig på nytt i Europa. Hur krig gör allt förgäves, får människor uppleva varje dag på många platser i världen.

Walter Kempowski  (på svenska 2022). Översättning av Rebecka Kärde. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *