Lincoln Highway

Lincoln Highway av Amor Towles. En roadtrip med oanade komplikationer, smak av den amerikanska drömmen och en stor portion femtiotalsnostalgi. När Emmets pappa dör får han lämna den ungdomsvårdsinrättning där han vistats efter att ha dömts för en dödsmisshandel. Väl hemkommen inser han att familjegården, hans farsarv, också gått om intet på grund av faderns skulder. Kvar finns däremot hans älskade lillebror Billy, en klok och lillgammal åttaåring.

I bilen som Emmet kommer hem med har två fripassagerare följt med. Två av hans kompisar från ungdomsvårdsskolan har gömt sig i bagageluckan. Emmet och Billy vill ta sig till Kalifornien via Lincoln Highway för att hitta sin mamma och bygga upp ett nytt liv. De två kompisarna har andra planer och förvecklingarna börjar direkt.

Amor Towles slog igenom med romanen En gentleman i Moskva. Den var saga, fantasi och ett läsäventyr av stora mått, tyckte jag. Uppföljaren når inte riktigt upp till samma nivå. Handlar det om det storslagna genombrottets baksida… att inget därefter blir jämförbart? För det här är också ett äventyr med osannolika sammanträffanden i överflöd och en hel del humor… bara inte riktigt lika bra som föregångaren. Eller är det doften av den amerikanska drömmen och den dieselosande femtiotalsnostalgin som lägger ett lager av naivitet över berättelsen och gör den aningen mindre intressant?

Amor Towles 2021. Översättning av Jan Hultman. Wahlström & Widstrand förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *