En gentleman i Moskva

En gentleman av Amor Towles är en sagolik roman, bokstavligt talat. Den är saga, fantasi och ett läsäventyr av stora mått. Det känns som att läsa en riktig gammal äventyrsroman. Lite som när jag som mellanstadieelev läste De tre musketörerna av Alexandre Dumas eller Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne, och bara ville vara kvar i den världen och inte komma tillbaka till verkligheten. Man kliver in i en annan värld och låter sig uppslukas… precis som det ska vara med en riktigt bra äventyrsroman. Men det här är ingen gammal klassiker från 1800-talet. Det här skrevs 2016 och den fantastiska värld man stiger in i är ett hotell i Moskva på 1920-talet.

Sovjetunionen efter revolutionen kanske inte låter så spännande men författaren lyckas bygga ett eget universum innanför hotellets väggar. Visst sätter proletariatets diktatur sina spår, men det är karaktärerna och relationerna dem emellan som tar mest plats. Egentligen finns det mesta här; historia, politik, kärlek, sorg, vänskap, musik, mat, en hel del upptåg och mycket humor. Huvudperson är något så ovanligt som en snäll och välmenande person… en belevad aristokrat mitt i kommunismens hjärta. Det händer inte jättemycket – men är ändå otroligt fängslande. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig…

Amor Towles 2016, Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman. Wahlström och Widstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *