Skriften i vattnet

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist. Jag skrev om den förra romanen Vänligheten av samma författare, att det var en en lek med genrer och karaktärer. En lek som innehöll mycket kärlek till, och omtanke om karaktärerna – och i leken fanns hopp. Den här romanen är också lekfull, fast leken är inte alls lika kärleksfull längre. Här har stämningen mörknat, tonen hårdnat och satiren spetsats till. Ungefär som när ett tivoli om dagen oförargligt fyllt av glada barn med ballonger i olika färger, om natten förvandlas till en plats som får håren att resa sig…

Kanske är det ilskan över det refuserade Milleniummanuset (vilket spelar en stor roll i den här berättelsen) som färgar av sig på stämningen? Raseri och hämndbegär är tydliga ingredienser som sätter färg på läsupplevelsen. Referenserna till författarens egna upplevelser av refuseringen liksom axeln kring vilket allt snurrar, den inverterade versionen av Blomkvist-Salander-alliansen, bidrar till fyrverkeriet. Gestaltningen av den nya duon ger också utrymme för nya frågor. Frågor om kön, makt, offer och förövare på ett uppfriskande sätt. Jag gillar John Ajvide Lindqvists lekar och jag får erkänna att den ilskna leken är vassare än den kärleksfulla.

John Ajvide Lindqvist 2023. Ordfront förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *