Vänligheten

BLOGGINLÄGG NR 100! Sedan 4 maj 2020 har jag bloggat om hundra böcker. Det började som ett tidsfördriv för att stå ut med pandemi-isoleringen och var bara på lek. Att börja blogga är det bästa jag gjort på länge. Ett år och hundra böcker senare är det inte bara ett tidsfördriv. Det ger både energi och mening – men det är fortfarande på lek.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist, nominerad till Årets Bok 2021, är också på lek – det är en underhållningsroman och författaren leker med genrer och karaktärer.

På sidan 490 hittar jag en underbar beskrivning av lek: ”Det är något befriande med att leka med ett barn när man väl kommer in i det. Leken har inget annat syfte än sig själv, det är bara att åka med i strömmen och se vart den leder och till på köpet bli renspolad”. Precis så upplever jag att det är att leka med mina barnbarn. Jag ger mig hän i leken och är bara här och nu.

John Ajvide Lindqvist ger sig hän och leker med skräck och fasa – men också med kärlek och omtanke. Relationer och vänskap är i fokus och småstadens invånare i alla sina nyanser av gott och ont. Han står definitivt på deras sida. Det spirar ett hopp. Hoppet att hitta en mening. En väg framåt. Att ta kommandot i sitt eget liv och vara sann mot sig själv. Underhållning på hösta nivå i 716 sidor. Underhållning med eftertanke. Ett perfekt tema för hundrainläggsjubileumet för ebokhyllan!

John Ajvide Lindqvist 2020. Ordfront Förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *