Om dödsdömda och dödsstraff – två gånger Carina Bergfeldt

”Sju dagar kvar att leva” och ”En bra dag att dö” är två reportageböcker av Carina Bergfeldt som båda handlar om dödsstraff och dödsdömda i USA. Mångsysslaren Carina Bergfeldt är i grunden journalist och var utrikeskorrespondent under en period i USA. Där kom hon i kontakt med dödsstraffet och bestämde sig för att undersöka det närmare. Båda hennes reportageböcker handlar om människorna som drabbas; de dödsdömda, deras anhöriga och deras offer.

Sju dagar kvar att leva – en berättelse om brott och dödsstraff handlar om Vaughn Ross som har sju dagar kvar att leva när Carina Bergfeldt träffar honom i fängelset. I tio år har han väntat på sin avrättning och nu är det dags. Läsaren får ta del av hans tankar om livet, hans brott, fängelsetiden och den väntande döden. Hans berättelse är inte den enda. Vi får också möte de andra som drabbas, hans familj men också hans mördade offer och deras anhöriga.

En bra dag att dö – vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet, är den andra boken. Här riktas strålkastaren istället på fängelsepastorn som är med den dödsdömde i hans (hennes i några få fall) sista stund. För den dömde är pastorn den sista mänskliga kontakten och den som får ta emot förtroenden, ibland bekännelser. Vad gör det med en människa och vad kan vi andra lära av det?

Båda reportageböckerna är berörande, språket och berättarstilen är rak och enkel. Här ställs frågor om livet och rätt och fel. Läsaren tvingas tänka efter.  Meda andra ord viktig och nyttig läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *