Stacken

Stacken av Annika Norlin. I sin debutroman befäster Annika Norlin sin kärleksfulla blick på människorna och sitt magiska språk. Förväntningarna efter den hyllade novellsamlingen från 2020 infrias med råge, om ni frågar mig. Här får människor finnas och bli förstådda. Alla är värda att se och försöka förstå; den rädda, den fega, den hämndlystna, den som har begått brott, den enstöriga, den ensamma och den sökande. Alla får de finnas och synas.

Journalisten Emelie flyr storstan och tar sin tillflykt till sin farmors skog för att läka sin utbrändhet. Där får hon kontakt med en grupp människor som skapat sig ett annat sätt att leva – vid sidan av. Hon fascineras och blir till slut, åtminstone nästan, en del av ”Stacken”. Precis som i en myrstack så finns här en alfahona som är stackens centralfigur. Det kommer till en kraftmätning mellan henne och Emelie som på sätt och vis representerar det kollektiva mot det individuella.

Men det är också en berättelse om kärlek i flera dimensioner och om hur vi människor påverkar varandra. Språket är känsligt och poetiskt med en skarpsinnig humor och syftet är aldrig att avslöja utan alltid att förstå. Det är ett språk och ett förhållningssätt till människor som jag gärna vill ha mer av.

Annika Norlin 2023. Weyler förlag.

ISBN: 9789127184121

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *