Det här är Babylon

Det här är Babylon av Safiya Sinclair. Det är den Jamaicanska poeten och författaren Safiya Sinclairs självbiografisks berättelse om sin uppväxt i en Rastafarifamilj. Rastafari är en religiös och politisk rörelse bland Jamaicas svarta som strävar efter att en dag återvända till Afrika och ser den avlidne etiopiske kejsaren Haile Selassie som Gud i en mänsklig kropp. Begreppet ”Babylon” betyder för Rastafari den vita kolonial- och slavhandlarmakten, med andra ord ondskan själv.

Jag har lyssnat på reggae och hört texter om Babylon och rastafari men aldrig egentligen vetat vad det handlar om. Reggae förknippas ofta med motstånd mot rasism och uppror mot orättvisa. Efter att ha läst den här boken inser jag att det är mycket mer komplext än så.

Boken beskriver en kvinnosyn och ett kvinnoförtryck inom Rastafari som bara alltför mycket liknar vad som pågår i andra starkt patriarkala kulturer. Besatthet av kvinnors och flickors så kallade renhet. Mannens stolthet och nyckfullhet upphöjd till norm. Dreadlocks som tvångströjor och små barn som röker marijuana med sina föräldrar. Det är en otroligt stark coming-of-age-berättelse där, en från början kuvad flicka, reser sig och tar sig ut ur tvånget. Hon visar sina systrar och sin mamma en väg ut i självständighet och självbestämmande och blir en prisbelönad poet och professor vid ett amerikanskt universitet. Omskakande och ögonöppnande läsning.

 

Safiya Sinclair 2023. Översättning av Molle Kanmert Sjölander. Bazar förlag.

ISBN9789180065863

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *