Vit tortyr

Vit tortyr av Narges Mohammadi. Nobels Fredspris 2023 tilldelas den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi med motiveringen ”För sin kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och sin kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”. Hon kan inte komma till Oslo för att hämta sitt pris för hon sitter fängslad. Sammanlagt har hon suttit mer än 3O år i fängelse och dömts till 154 piskrapp. Hennes brott? Att ha ”spridit propaganda mot staten”.

Hennes bok Vit tortyr är ingen roman – inte fiction alls. Tvärtom har hon intervjuat 13 andra kvinnliga politiska fångar i Iran om deras tid i fängelse. Det är vittnesmål om orättvisa och godtycklig grymhet som drabbar människor som vågar tänka och tycka något annat än det regimen godkänner. Det handlar om utstuderat förtryck. Självklart förekommer våld och förnedring och titeln vit tortyr syftar på vad isolering innebär för en människa. Att fråntas rätten till mänskligt umgänge, inte få läsa eller skriva, inte lyssna på musik, inte höra andra mänskliga röster – helt enkelt inte ha någonting alls att göra inspärrad i en cell. Vad gör det med en människa och hur överlever man?

Vi tar vårt privilegium för givet, vi som lever i en demokrati. Skyddade av rättsstatens principer ser vi våra mänskliga fri- och rättigheter som självklara. Men vi måste vakta dem noga och samtidigt lyssna till de modiga röster som berättar om kampen för att få uttrycka vad man vill, kampen för att få vara en fri och självständig människa – och som betalar ett alltför högt pris för att de vågar kämpa.

Narges Mohammadi 2021. Översättning från Persiska av Reza Talebi. Mafan förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *