Kremulator

Kremulator av Sasja Filipenko. Det här är ingen lustfylld läsning, den innehåller inget vackert eller trösterikt. Men det är en viktig berättelse, särskilt i denna tid när demokratin hotas och auktoritära ideologier växer sig starka.

Det är en berättelse om döden. Allt från de miljontals döda i skyttegravarna under första världskriget till sovjetdiktaturens systematiska massmord på sina egna medborgare – också de räknas i ofattbara miljoner. Ofta handlade det om dödsdomar på fabricerade bevis och falska vittnesmål. Att vittna mot någon annan var ett någorlunda säkert sätt att skydda sig själv. Inte ens den man älskar går säker då.

Boken handlar om chefen för Moskvas krematorium, från början själv en flykting i exil undan den kommunistiska revolutionen. Igenom hans krematorium passerar tusentals döda. De misshagliga, regimens politiska motståndare, såväl som revolutionshjältarna som hamnat i onåd. Krematoriet förvandlar alla till aska som sedan försvinner. Allt detta minns han när han själv till slut arresteras och ställs inför döden.

Ibland behöver vi orka se även den obehagliga verkligheten i vitögat. En regim som inte tolererar att ifrågasättas eller kritiseras och som inte accepterar motstånd – där börjar snart fängslandet och dödandet som snabbt blir godtyckligt och inte drar sig för att ta till vilka medel som helst. Sasja Filipenko är från Belarus men lever i exil eftersom han hotas av fängelsestraff för sin opposition mot den rysslandstrogna diktaturen.

Sasja Filipenko 2023. Översättning från ryska av Mikael Nydahl. Ersatz förlag.

ISBN9789188913838

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *