Ihågkom oss till liv

Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger, är den värdiga vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris 2023.  Den här boken borde alla läsa. När jag nåddes av nyheten att den tilldelats priset hade jag bara precis några timmar innan läst ut den. Jag var länge sugen på att läsa den, men eboksformatet lämpar sig dåligt för serieromaner så jag väntade tills den kom på rea. Och visst var det rätt att den här fantastiska och viktiga boken fick pris precis just nu.  Jag hoppas verkligen att det leder till att många läser den.

Boken handlar om de gömda hemligheterna i Joannas Rubin Drangers egen  judiska familj. Hon växer upp som vilket svenskt barn som helst, det judiska i hennes familj och historia är bara vagt närvarande. Så småningom förstår hon att det finns mycket hon inte vet. Vad har hänt i familjen? Vad är det som ingen pratar om? Hon börjar luska i gamla brev och foton och hon pratar med äldre släktingar. Fram skymtar människor som ”försvunnit” och till slut spårar hon flera av dem till nazisternas förintelseläger – och där tar det slut.

Berättelsen handlar om hennes sökande och hennes grubblerier hemma i vardagen,  men framför allt om svenska och norska judars öden och deras historia innan dess med pogromer i Östeuropa och Ryssland. Alla är inte döda, några finns kvar och kan berätta. Det är en vacker bok om familjetystnad kring ofattbara trauman, om hur barnen skulle skyddas och därför växte upp utan att veta. Här får de försvunna ändå till slut komma fram i ljuset och bli ihågkomna. Det är också avslöjande och smärtsam läsning om hur Sverige och svenskar agerade. Att judar på flykt från utrotning inte var välkomna i Sverige och att Sverige som land ställde sig på vad man trodde var den vinnande sidan i kriget – den nazityska sidan. En historia att vara allt annat än stolt över. Det är egentligen en outhärdligt fasansfull berättelse – men det tecknade berättandet gör det möjligt att läsa och ta till sig, som om det tecknade språket är mindre vasst och sargande än det skrivna. Jag upprepar att just nu hösten 2023, med det som händer i världen och i Sverige, borde alla läsa den här boken.

Joanna Rubin Dranger, 2022. Albert Bonniers f.örlag

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *