Om uträkning av omfång

Om uträkning av omfång av Solvej Balle. Tänk dig att du vaknar en morgon och inser att det är igår. Tiden har hakat upp sig. Den går inte vidare utan upprepar sig. Och det är bara du som upplever det. Det drabbar visserligen alla andra också, men när de vaknar på morgonen har de glömt vad som hände degen innan och därför ser de inte att dagen upprepar sig igen och igen – men du ser  – och du är den enda som ser.

Det är vad som händer Tara Selter. Hon är på resa för att köpa antika böcker och träffa goda vänner, när tiden plötsligt börjar upprepa sig. Så när hon kommer hem blir hennes man förvånad att se henne – eftersom igår upprepar sig, tror han att hon fortfarande är bortrest. Detta upprepar sig varje dag. Varje morgon får hon förklara för honom  varför hon kommit hem ”tidigare” och vad som hänt med tiden. Under ett antal dagar försöker de hjälpas år att lösa gåten med den loopande tiden, men efter några månader ger Tara upp och drar sig undan. Hennes man vaknar ju varje morgon samma dag och de får börja om på nytt.  Hon drar sig istället undan i ensamhet. Han saknar henne inte eftersom han tror att hon är bortrest och ska komma hem ”imorgon”.  Han upprepar sin dag exakt likadant varje dag utan att veta om det. Och hon kan bara betrakta honom på håll och lyssna till hans ljud i huset (hon flyttar in i gästrummet och smyger). Hon älskar honom och längtar efter att vara med honom men det blir alltför svårt och så befinner hon sig till slut i ensamhet i en tid som hakat upp sig.

Det här är otroligt fascinerande läsning. Här finns en lågmält krypande oro – vad är det egentligen som händer? Det är svårt att hantera det obegripliga. Och språket – det fantastiska språket! Kristallklart och lätt, skapar språket en trygghet i läsningen. Med ett så omsorgsfullt och precist språk kan väl ingenting hemskt hända? Jag längtar redan efter fortsättningen. Det här är första delen i en septologi (alltså en romansvit med sju dekar) och de första tre delarna belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2022. Mycket välförtjänt att döma av första delen.

Solvej Balle 2023. Översättning av Ninni Holmqvist. Wahlström & Widstrand förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *