Utanpåverket

Utanpåverket av Kristin Nord. Läppstiftet är en metafor för utanpåverk. Hur illa det än är ska man ju se snygg ut. Puder och läppstift för att upprätthålla fasaden och inte släppa fram misären som finns bakom. När deras mamma Lilian dött, upptäcker Julia och hennes syster Marie ett rum i föräldrahemmet, fyllt av urdruckna vinflaskor. Det är resterna av mammans alkoholism som nu blir tydlig. Det är inget nytt för döttrarna. De har alltid vetat, men nu syns det också.

Marie är den välanpassade systern, den svala välanpassade med man, barn och villa.  Julia, bokens huvudperson faller utanför normen. Hon som bröt upp och lämnade hemorten för att studera och som ville mer. Den tredje systern Josefine föddes med funktionsnedsättning och bor på gruppboende. Berättelsen handlar mest om Julia och hennes mamma och resan bakåt, både i mamma Lilians liv och i Julias.  Vi får dela klassresan, osäkerheten, hur ouppfyllda förväntningar krockar mellan generationerna… den självvalda ensamheten (med flaskan) och om att till varje pris vidmakthålla fasaden – med läppstift och puder bland annat.

Kristin Nord, 2023. Wahlström & Widstrand förlag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *