Jävla karlar

Jävla karlar av Andrev Walden. Hurra för en obrottsligt lojal barndomsskildring! I romanen om sin barndom viker författaren inte en tum från perspektivet hos det barn han en gång var. Jag gillar det skarpt. Det bär iväg på en hisnande resa där tänkbara pappor dyker upp, stannar ett tag och sedan försvinner. Pojkens mamma lever i efterdyningarna av 68-rörelsen och dess varianter av alternativa livsstilar. Det är milt sagt ekonomiskt ansträngt, och pojken hoppas att nästa potentiella pappa som hon introducerar, åtminstone ska ha lite pengar. Men med papporna kommer också våld och trakasserier i varierande grad. En maktlös och förtvivlad manlighet, som slår nedåt, avslöjar sig.

Det är som en riktigt bra saga där det storögda barnet förundras över vuxenvärldens maktfullkomlighet och nycker. De vuxna är som förvridna clowner på ett absurt nöjesfält, den ena mer obegriplig och opålitlig än den andra. Samtidigt  brottas pojken med självtvivel och spirande sexualitet som fyller hans tankar.

Språket i romanen är fantasifullt och målande  – stundtals magiskt glimrande.  Det här är en av de bästa läsupplevelserna i år – den anbefalles å det varmaste!

Andrev Walden 2023. Polaris förlag.

ISBN9789177952008

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *