När vargarna kom

När vargarna kom av Charlotte McConaghy är uppföljaren till romanen Den sista migrationen, som blev en internationell storsäljare. Den här bokens tema och romanidé i är väldigt lika föregångarens. Nämligen att klimatkatastrof och utdöende arter mixas med mänskliga tragedier i ett galet spännande flöde.

Mest intressant är det som handlar om den hotade naturen och arbetet med att motverka utdöendet och samtidigt råda bot på uppvärmningen. Receptet här stavas återförvildning och handlar om att återuppbygga ekosystemen uppifrån. Förenklat handlar det om att återställa rovdjursstammen så att betandet kan minska, vilket ger träd och buskar möjlighet att breda ut sig och ta sig an koldioxiden i världen. Jag hoppas att författaren har läst på här, för det verkar trovärdigt. Det är när man som läsare kommer närmare vargarna och deras beteenden och livsstil som det är som allra bäst.  När det gäller människornas beteenden och livsstil så blir det lite väl mycket, särskilt i upplösningen. Så många livsöden kan bara inte trassla ihop sig som om allt var förutbestämt. Trots det –  spännande och intressant – klart läsvärd.

Charlotte McConaghy 2021. Översättning av Carina Jansson. Lavender Lit förlag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *