Min mörka Vanessa

Romanen Min mörka Vanessa tog arton år för författaren Kate Elizabeth Russell att skriva. För mig går den fort att läsa – för jag sträckläser och kan inte släppa den. Det hela utspelar sig på en internatskola där den väldigt unga Vanessa dras in i en relation med en mycket äldre man. Inte oväntat en lärare med pondus och utstrålning… han är smart och lägger över ansvaret på henne för att sätta gränser och det leder självklart precis dit han vill. Ung och osäker på sitt egenvärde – får  hon höra sig utmålas som unik; ”du är speciell och vi två är så lika”. Hon blir ett perfekt byte och han manipulerar både henne och sig själv att tro att det är hon som vill.

Hon blir blir skadad för livet men vägrar se sig som offer. I boken får läsaren möta både den unga Vanessa och den vuxna som aldrig på riktigt tagit sig ur hans grepp. När hon som vuxen inser att han har haft sex med fler unga flickor blir hon tvungen att se saker tydligare. Och ändå – det var annorlunda med henne, de älskade varandra på riktigt och hon samtyckte ju – eller…?

Det här är omskakande och berörande läsning – för mig en av de bästa läsupplevelserna hittills i år (även om den var hemsk). Tipscred till @ett_eget_rum.

Kate Elizabeth Russell 2020. Översättning av Emö Malmberg. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *