Matrix

Matrix av Lauren Groff är en utopi, ett feministiskt äventyr som utspelar sig i ett kloster på 1100-talet. Jag fick tips om den här boken i ett klipp på Instagram från Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs universitet. Författaren har själv sagt att hon skrev den här romanen som en reaktion mod Donald Trumps regeringstid som fick henne att längta efter en tillvaro utan män.

Bokens huvudperson har en verklig historisk förlaga i Marie de France, om vilken man inte vet någonting förutom det som framgår av hennes egna efterlämnade skrifter, mestadels dikt av olika slag. I den här berättelsen är hon en kunglig bastard, för storvuxen och för ful för att giftas bort. Hon skickas istället iväg från hovet till ett förfallet nunnekloster. Hon tar sig an klostret och stegvis bygger hon och nunnorna upp det till ett välmående minisamhälle och skärmar av det mot resten av världen. Som starka kvinnor alltid gör så retar hon omvärlden, men hon och nunnorna står emot det yttre trycket.

Det här är en härlig historia där kärlek, maktbegär och lust blandas i en hyllning till kvinnlig styrka och kompetens.

Lauren Groff 2021. Översättning av Bogg Johanna Karlsson. Bookmark förlag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *