Djuphamn

Djuphamn av Tove Alsterdal sätter punkt för hennes ådalstrilogi. Ricken kanske eller kanske inte är pappa till kriminalaren Eira Sjödins väntade barn. Att Ricken heter Strindlund och bor i Strinne är helt rätt. För mig som vuxit upp i trakten är han självklar.  Eiras familj och människorna runt henne är påverkade av Ådalens historia och de politikiska motsättningar som präglat den, också det är självklart. När en död man hittas i älven i närheten av den sedan länge rasade Sandöbron kommer det förflutna upp till ytan bokstavligt talat, och smärtsamma hemligheter avslöjas. Eira Sjödin får gräva djupt för att få svar. Genom texten silas Ådalens melankoliska blå ljus, dess röda ilska och historiens vingslag hörs, trots att tiden går. Som ådaling, om än utflyttad sedan mer än fyrtio år så känner jag igen mig. Alsterdal har fångat det på pricken. Allt knyts ihop. Berättelsen om Ådalen har fått liv igen.

Ådalen, i centrum av Sveriges historia sedan sekler. Först som epicentrum för häxprocesserna på 1600-talet, när den mest omfattande häxprocessen någonsin i Sverige ägde rum i Torsåker. Hur många har offer eller angivare i tidigare släktled? Har skriken och gråten av smärta, skräck och skuld någon sin klingat ut? Därefter blev Ådalen hjärtat i den den svenska industrialiseringen, i alla fall den som bygger på skogsindustri. Längs stränderna på Ångermanälven låg sågverk och massafabriker. Arbetarbaracker byggdes och klasskampen växte. Ådalens färg blev mer ilsket röd än melankoliskt blå. Vilket leder oss till nästa historiska händelse, Ådalskravallerna 1931 när svensk militär öppnade eld och sköt skarpt mot demonstrerande arbetare som protesterade mot strejkbrytare. Fem personer dog och fem ytterligare sårades. Den röda färgen blev ännu rödare av arbetarblodet. En tragedi som kom att prägla det politiska livet i Sverige och som sannolikt bidrog till att socialdemokraterna kunde bilda regering och behålla regeringsmakten under många år. Ilskan hade inte mattats och tårarna inte torkat när nästa tragedi var ett faktum då bygget av Sandöbron (över Ångermanälven) rasade den 31 augusti 1939. Arton människor miste livet i vad som fortfarande är den värsta arbetsplatsolyckan i Sverige. Men den gjorde avtryck bara bland de berörda i Ådalen, för dagen efter bröt andra världskriget ut.

Tove Alsterdal 2023. Lind & Co.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *