Lektioner i kemi

 

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus handlar om Elizabeth Zott. Hon är kemisten som drömmer om att bli forskare. Men i sextiotalets USA är det inte en väg som kvinnor förväntas ta och hon är allt annat än önskvärd i det sammanhanget. Hon förälskar sig i en framgångsrik manlig forskare och blir med barn. När han oväntat dör står hon där plötsligt som skamligt ogift ensamstående mamma och förvisas från sin forskargärning.

Hon kan inte längre försörja sig och sitt barn och börjar, mer eller mindre av en slump, som programledare för ett eftermiddagsprogram i TV (”Middag kl sex”). Det är tänkt att vara en harmlös programsatsning för hemmafruar men istället för att permanenta deras förringande självbilder och könsroller tar hon tillfället i akt att inspirera kvinnor  att ta för sig, tro på sig själva och förändra sina liv. Hon lär dem om kemi genom att laga mat och på så sätt också hur de kan förverkliga sina drömmar. Hatten av för en bitande vass och humoristisk uppgörelse med de patriarkala strukturerna under mitten på 1900-talet, strukturer som dessvärre fortfarande ger återklang i våra dagar – kanske framför allt på sina håll i USA (men här också tyvärr). Läsaren får sig till livs satirisk och insiktsfull underhållning på hög nivå – och dessutom en liten smula kunskap… om kemi.

Bonnie Garmus 2022. Översättning av Sofia Nordin Fischer. Wahlström & Widstrand förlag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *