Kvinna sedd bakifrån

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung är en roman som handlar om verkliga människor. Året är 1891 och Ida Ilsted gifter sig med Vilhelm Hammershøi. Hon är en handlardotter från en dansk småstad och han är en blivande stjärna på den danska konsthimlen.

Vilhelm Hammershøis måleri är omdiskuterat genom åren. Och har kanske först på senare år, långt efter hans död, fått sitt stora genombrott. En stor del av hans konst är interiörer med och utan människor, oftast kvinnor sedda bakifrån och nästan alltid i en gråskala. Det har sagts om hans konst i det sammanhanget att den inte uttrycker något – utan bara visar vad som finns. Ida blir hans mesta modell och hon syns bakifrån på många av hans verk.

Romanen handlar om Idas inre liv, hennes tankar ock känslor och förhållandet till Vilhelm. Det blir också en studie i tidsandan och i hennes roll som hustru och modell – och de uppoffringar hon gör för hans konstnärskap och karriär. Vilhelm är besatt av sitt måleri och hans passion för att måla vet ibland inga gränser vilket självklart går ut över henne.

Jag är inte besatt av måleri, men däremot nästan besatt av förra sekelskiftets kulturliv i Norden, så den här läsningen är som ljuv musik i min själ. Många är de konstnärer, författare och musiker som verkade runt förra sekelskiftet och som satt stor prägel på kultur och samhälle med eko in i våra dagar. Jag tycker att det är en fascinerande epok. Om jag fick resa med en tidsmaskin för en dag så skulle jag resa tillbaka dit… nu fick jag istället långsamt avnjuta den här pärlan… ack så skön.

Jesper Wung-Sung 2022. Översättning av Ninni Holmqvist. Wahlström & Widstrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *