Skred

Skred av Sara Strömberg är en uppföljare till succédebuten Sly som kom 2021. En viss skpesis infinner sig direkt – en uppföljare, på kort tid dessutom, kan det va nåt?

Svaret är ja, absolut. I Skred och i romandebuten Sly är det samma antihjälte som är huvudrollsinnehavare. Vera Bergström, en journalist i övre medelåldern, med bara en åldrande far som nära anhörig och i övrigt ökenliknande förhållanden på relationsfronten. Bara att umgås med Vera och se världen genom hennes krassa blick är anledning nog att läsa den här boken. På köpet får man ett stort mått klarsynt kärlek till glesbygden och dess folk, poetiska beskrivningar av de inte alltid lättillgängliga miljöerna och människorna. Mot det ställs i skarp kontrast intåget av pengarna. Pengarna som leder till exploatering och gentrifiering. Den sociala statushöjningen av skidorterna kommer främst fritidshusägare och turister till del. Men hur blir det för de som är åretruntboende?

Och kriminalfallet då? Jodå det är en gåta med diverse trådar och samband som till slut landar på ett både oväntat och väntat sätt. Mer än så tänker jag inte spoila.

Sara Strömberg 2022. Modernista förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *