Halvön

Halvön av Annika Widholm är en spänningsroman som utspelar sig på ett behandlingshem någonstans vid kusten i Norrland. Dit kommer Sebastian som är mitt i en livskris med skilsmässa, utmattning och alkoholproblem. Han är kommunikatör på det läkemedelsbolag vars forskning bedrivs på behandlingshemmet. Det tar inte lång tid innan han börjar ana att allt inte är vad det ser ut att vara.

Det finns en kusligt sugande spänning här, någonting pågår som inte får avslöjas och känslan är mardrömslik. Var har Sebastian hamnat? Varför är han där? Varför får han inte meddela sig med omvärlden? Vilka är de andra ”patienterna” och vad pågår i de hemliga delarna av anläggningen? Spoiler alert; ett tag funderar jag på om Sebastian inbillar sig – om det är han som inte riktigt är vad han ser ut att vara – om det är han som orsakar händelserna… Ungefär som Teddy Daniels i Patient 67/Shutter Island av Dennis Lehane.

Jag tycker att spänningen, den krypande obehagskänslan som får pulsen att stiga, är ett plus. Ett plus blir det också för samhällsanalysen. Situationen i sjukvården, klickekonomin som alltmer styr våra medier och ett arbetsliv där människor tar stryk finns med som bakgrund.

Ännu bättre skulle det bli med lite djupare personbeskrivningar. Att tydliggöra det mångfasetterade och motsägelsefulla i människor ökar ofta trovärdigheten.

Annika Widholm 2022. Word Audio Publishing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *