När bergen sjunger

När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai handlar om en familj i Vietnam under det stora kriget, som i Vietnam kallas för det Amerikanska kriget. Som amerikanskt krig betraktat var Vietnamkriget fullständigt meningslöst. USA uppnådde ingenting alls, trots att det pågick i bortåt 20 år och 60 000 amerikaner dog. Målet var att förhindra ett kommunistiskt övertagande av landet, men när kriget var slut var det precis vad som hände – hela Vietnam blev ändå kommunistiskt. Det var också ett inbördeskrig där landsmän dödade varandra. 1,2 miljoner vietnameser dog i strid och många fler, kanske 2-3 miljoner, miste livet som en konsekvens av kriget.

I centrum för berättelsen står en flicka och hennes mormor. Genom mormoderns berättelser om familjens historia och det som händer runt omkring får läsaren en inblick i Vietnams blodiga historia. Detta är ett land där grannar blev fiender och familjemedlemmar förrädare – över en natt.

Det är drabbande att läsa om hur människor plötsligt kan definieras om till fiender, och hur demoniseringen snabbt gör det tillåtet att behandla dem hur som helst. Så snart det börjar talas om ”de andra” – om vi och dom, är nästa steg nära – att göra skillnad på människors rättigheter och möjligheter. Då finns risken för avhumanisering. Det kan lätt bli början på ett sluttande plan. Paralleller finns till vår egen tid och del av världen…

Litterär är detta inget storverk, men boken har ändå sitt berättigande i vittnesmålet om det meningslösa Amerikanska kriget och dess ohyggliga konsekvenser, som inte får glömmas.

Nguyễn Phan Quế Mai 2021. Översättning av Annika Sundberg. Bokförlaget Historiska Media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *