Björnjägarens döttrar

Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl. Svettstinkande, blodig, äcklig och stundtals himla rolig är den här häftiga sagan om de sju döttrarna till den legendariske björnjägaren som dödats – självklart av en björn. De odlar sin faderskult och föraktar modern i hans anda. Dessutom föraktar de samhället, dess institutioner, all bildning och allt kvinnligt.

När fadershemmet förfaller, modern dör och korna som hon skött svälter ihjäl, ger de sig av in i skogen för att leva fria utanför samhället i en förfallen jaktstuga. I stugan växer hierarki, svält och pennalism. I den delen har likheter med den klassiska ”Flugornas herre” nämnts.

Systrarna uppfyller alla fördomar om brännvinsklunkande, och knytnävsviftande män… i och utanför bastun. Det är som om Anneli Jordahl håller upp en förvriden skrattspegel och i den visar upp en kvinnlig version av den vetenskaps- och bildningsföraktande machokulturen. Vänder man på skrattspegeln så får man syn på ett allvar som handlar om utanförskap, klass, fattigdom och våra normer – inte minst kring kön.

Anneli Jordahl 2022. Norstedts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *