Eurotrash

Eurotrash av Christian Kracht. En författare tar sin åttiåriga, psykiskt sjuka och missbrukande mor på en roadtrip i taxi genom Schweiz. Den stenrika modern vill skänka bort sina pengar för att gottgörs sin och sin familjs skuld. Bitvis är det en hejdlöst komisk berättelse – men bakom skrattet lurar nattsvart smärta. Är det en tragisk komedi eller en komisk tragedi?

Nazistiska rötter och skuld är en grundton i berättelsen, liksom övergrepp och andra förfärliga familjehemligheter. Det handlar också om oförmågan att nå fram till varandra i nära relationer, eftersom förskansandet bakom förljugna självbilder står i vägen.

Trots det såriga, nattsvarta temat är det här en rolig bok. Jag läste någonstans att författaren menar att humor är motsatsen till totalitarism. Jag tycker historien stärker den tesen. Auktoritära ledare som tagit (och tar) sig själva på alltför stort allvar har åstadkommit så mycket lidande för så många. Sällan har humor varit så viktig som nu.

Christian Krach 2022. Översättning av Anna Bengtsson. Ersatz förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *