Fine de Claire

Fine de Claire av Daniel Gustafsson. En medelålders kvinna, forskare i geologi, vilse i sina närmaste relationer och i livet, packar bilen och ger sig av utan avsked. Vart är hon på väg? Laddningen ökar längs vägen hon tillryggalägger och som läsare anar man snart att det nalkas ett dramatiskt slut på berättelsen. Varför har hon bultsax i bagaget? Livskris och klimatkris smälter samman…

Boken handlar om ostron men också om människor. Det är människorna hon slumpvis möter längs vägen, ändå riktiga människor av kött och blod och inga stereotypa bifigurer. De ger resan mening vid sidan av målet, som man inte riktigt kan se, bara ana…

Och ostronen då? Var kommer de in? Ostronodlingens historia serveras via en parallell berättelse från 1800-talet. Ostronens öde visar hur antropocen, människans tidsålder på jorden, oåterkalleligt förändrar uråldriga ekosystem.

Fine de Claire är namnet på en ostronsort som odlas i Marennes på Franska västkusten, men som ursprungligen lever i Stilla havet.

Daniel Gustafsson 2022. Nirstedt/litteratur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *