Natten

Natten av Sara Gordan är en delvis självbiografisk berättelse om föräldraskap. En föräldra-barnrelation av det mest skräckslagna slaget som känns mycket trovärdig. Här möter vi föräldraskapets största mardröm. Skräcken att förlora sitt barn – och att vara maktlös inför det hotet. Inlevelsen gör att det stundvis är svårt att andas. Jag märker att jag håller andan när jag läser.

Tonårsdottern har diabetes och får inte missköta sig. Utebliven mat eller insulin kan innebära stora risker och medföra men för livet. Men i tonåren är vi alla odödliga och hatar begränsningar. Mamman har ständig jour och kämpar för att hålla koll – utan gensvar från dottern. Precis som alla tonåringar vill hon inte bli kontrollerad. Upplagt för rysare. Intensivt och andlöst… jag följer med i mammans jakt på det förvunna barnet och upplever hennes förtvivlade skräck – var är hon? Varför svarar hon inte? Lever hon ens? Och det dåliga samvetet för småsyskonen som kommer i skymundan.

Att vara förälder är galet svårt men trots det går det nästan alltid bra. Just därför är det här kanske inte en bok för den som precis står i begrepp att skaffa barn….

Sara Gordan 2022. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *