Kaffe med mjölk

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti är en fin debutroman. Det är en stilla berättelse med fokus på det som inte sägs. De senaste åren känns det som att jag läst många romaner om mamma-dotterrelationen. Det här är en sådan vars tonläge är mycket sorgset.

Den ensamstående mammans ursprung och hemvist är norrbottnisk arbetarklass. Den vuxna dottern har flyttat så långt hon kan, såväl geografiskt som kulturellt. Hon studerar till jurist i Stockholm. Mamman har långt framskriden lungcancer och reser till dottern för att berätta det för henne.

Berättarrösten och perspektiven växlar. Det väsentliga är det outsagda. Undertexten är både blodomloppet och pulsen i berättelsen. Spänningen som skapas handlar om svårigheten att nå fram till varandra. Oförmågan att bryta igenom förväntningar, försvar och mindervärdeskänslorna för att verkligen mötas. Det är bevisligen svårt också i det verkliga livet, inte bara i romaner. Igenkänningen drabbar – men vad är det vi riskerar när vi vågar? Vad finns det egentligen att vara rädd för?

Ella-Maria Nutti 2022. Wahlström &Widstrand förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *