Sarek

Sarek av Ulf Kvensler är en otroligt spännande psykologisk thriller som utspelar sig i – just det – Sarek, vår vildaste nationalpark. Jag skulle ha fjällvandrat i sommar, inte ledlöst med tält i Sarek, men ändå. Ut på fjället med ryggsäck var tanken. Planerna ändrades, vi fick tillbringa sommaren på annat sätt. Med den här boken fick jag ändå mitt fjälläventyr.

Inte oväntat så spelar miljöerna stor roll i denna gastkramande spänningsroman. Sarek, lika magnifikt som ogästvänligt och skrämmande, spär självklart på spänningen, men egentligen är det samspelet mellan de fyra vandrarna som är det riktiga dramat på liv och död. Vandringen är pulsen i romanen, och den fylls ut med tillbakablickar som gör att jag tror mig fatta… och precis som huvudpersonen så samlar jag pusselbitar som stegvis bygger en övertygelse. Till slut letar jag bara bevis för att jag har rätt. Men det visar sig inte vara självklart att tvärsäkerhet vinner i längden. Våra sanningar är ofta subjektiva. Precis som det är i riktiga livet – och inte bara i litteraturen.

Romandebuterande Ulf Kvensler är manusförfattare och ligger bakom TV-serier som Solsidan och Vår tid är nu, till exempel. För den som gillar spänning men är trött på ”vanliga” kriminalromaner är detta ett hett tips. Det är inte Nobelprisnivå direkt, men det blir ändå kul att se vad han skriver om nästa gång.

Ulf Kvensler 2022. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *