Dårskaper i Brooklyn

Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster. Jag hade inte läst något av Paul Auster innan. Det ska nog betraktas som en brist, givet att han är en gigant inom amerikansk litteratur. Dårskaper i Brooklyn är alltså min första bekantskap med hans författarskap.

Det är en rapp och rolig skröna tecknad med varm humor och mycket distans. Författarblicken riktas mot människans misslyckanden och otillräckligheter och låter dem finnas och stundtals skimra. Slumpartade möten leder till oväntade konsekvenser som skapar antihjältar i ett slags ironisk feelgood som inte blir kletig och sentimental även om det är lite väl slutet gott allting gott… Dessutom finns där ett stråk av klarsynt samhällskritik som är uppfriskande. Jag gillar det skarpt – det blir definitivt mer Paul Auster för min del.

Tipstack till @ansthanssen

Paul Auster 2005. Översättning av Ola Klingberg 2015. Albert Bonniers förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *