Familjelexikon

Familjelexikon av Natalia Ginzburg, är en självbiografisk berättelse från 1963 om författarens uppväxt. Den är ett minnets reportage över familjen hon växte upp i, med fokus på det vardagliga.

Italien under mellankrigstiden, andra världskriget och åren därefter. En svår tid med fascism. krig och förföljelse av oliktänkande. Skuggorna och samhällsomvälvningarna anas i bakgrunden men synskärpan är inställd på de små händelserna. Inte ens det stora som drabbar i familjen får ta någon vidare plats. Att hon gifter sig, får barn och att hennes man dör, passerar som bisatser. Istället är det dialogen vid middagsbordet, umgänget med vännerna, hembiträdets flit och sömmerskornas närvaro i hemmet som får strålkastarljuset på sig.

Det är precis så härligt myllrande och färgstarkt som man fördomsfullt väntar sig av en italiensk familjehistoria. Osorterat men inte svårt att följa. En annorlunda och intressant läsupplevelse. Beror det på att att man vet att den är självbiografisk och därmed beskriver faktiska människor och händelser, fast subjektivt ur minnet? Om det hade varit ren fiktion kanske den hade varit mindre intressant?

Natalia Ginzburg 1963. Nyöversättning av Johanna Hedenberg. Albert Bonniers förlag 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *