Slutet blir vår början

Slutet blir vår början av Chris Whitaker. Jag blev nyfiken på den här boken när jag såg intervjun med författaren på Babel. Han berättade att han skrivit boken för att bearbeta sitt egenupplevda trauma av ett brott och valt att skapa en huvudperson så olik honom själv som möjligt. Det blev en trettonårig flicka vid namn Duchess. Hon kallar sig laglös, är helt orädd och desillusionerad så ung hon är – och bryr sig bara om sin lillebror. Honom älskar hon å andra sidan över allt annat.

Det är en spänningsroman, fast mycket mer än så. Allt börjar med en bilolycka där ett barn dör. Det leder sedan till brott, trauma och misär för alla inblandade – som också går ut över nästa generation.

Det här är en tät roman där är relationer självklart är ett viktigt tema – men minst lika viktiga är de uteblivna, de stulna relationerna. Ytterligare ingredienser för att förstärka svärtan är som förväntat sorg, utanförskap, fattigdom och skuld. Men allt är inte bara svart. Som motvikt finns här också outslitlig kärlek, vänskap och lojalitet bortom det mesta.

När jag väl hade träffat på Duchess, kunde jag inte lägga henne ifrån mig. Hennes berättelse, hennes resa genom livet tar så många vändningar… och först i slutet förstår man vem hon är… och vilket slut det är som blir början.

Chris Whitaker 2022. Översättning av Maria Lundgren. Natur & Kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *