Två pistoler

Två pistoler av Klas Östergren. Var Gustav III far till sina barn? Eller var det i själva verket hans hovstallmästare Gustav Adolf Muncks gener som gick i arv till tronföljaren Gustav IV Adolf? Så sade ryktet när det begav sig, märkligt nog ivrigt underblåst av kungens mor och bror.

På sin ålders höst sitter den gamle hovstallmästaren Munck i landsflykt i Italien och minns sin tid vid det svenska hovet. I centrum står relationen med kungen, men det är inte teaterns och svenska akademins Gustav III som Klas Östergren intresserar sig för utan kungen som person och hans relation till sin familj. Hur det verkligen var med faderskapet kan vi lämna därhän. Däremot berättar hovstallmästaren hur han fick hjälpa kungen när denne för första gången skulle ligga med sin fru sedan nio år, drottning Sofia Magdalena.

Språkekvilibristen Östergren spar inte på krutet utan leker loss med språket. Lätt och studsigt som en menuett i en kunglig festsal på 1700-talet, snirklar sig språket fram och är samtidigt nästan lika löjligt högtravande som turerna i menuetten. Det och smittar med läsglädje. Jag förflyttas till 1700-talet och upptäcker att jag gillar det – för en stund.

Klas Östergren 2021. Bokförlaget Polaris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *