Den sista migrationen

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, är en vacker och poetisk kärleksförklaring till djuren och det är samtidigt fruktansvärt drabbande dystopisk climate fiction, paketerad till rafflande spänning.

Silvertärnan är den djurart som flyttar sig allra längst av alla. Den flyttar mellan Arktis och Antarktis för häckning respektive vintervila, vilket motsvarar flygning två varv runt jorden varje år. I en värld där nästan alla djurarter är utdöda redan, bestämmer sig Franny Stone för att följa de sista exemplaren silvertärnor på deras sista flykt. På en fiskebåt följer hon dem från Grönland på deras väg mot sydpolen. Det blir en strapatsrik resa och under tiden behöver Franny möta sig själv och sitt mörka förflutna.

Det stora läsvärdet i den här boken ligger i balansen. Balansen mellan skönhet i microperspektivet och brutal massdöd i det globala perspektivet. Den fina avvägningen mellan å ena sidan det mänskliga (gåtan Franny som steg för steg avslöjas) och å andra sidan den allt överskuggande massutrotningen som redan är ett faktum. Tidsperspektiven växlar och lager för lager skalas sanningen fram – men inte i kronologisk ordning utan kanske mer i den ordning som vi människor orkar ta den till oss.

Charlotte McConaghy 2020. Översättning av Carina Jansson. Lavender Lit förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *